Tinder, ismerkedés, házasság iráni módra

1. Iránban a házasságkötés alsó korhatára lányok esetében 13 év, fiúk esetében valamivel magasabb, 15 év. Teheránban mégis a férfiak átlagosan 30 évesen, míg a nők 28 évesen köteleződnek el.

2. A konzervatív és/vagy vallásos családok ellenzik a randevúzást, az állam pedig egyenesen tiltja azt. A modern Irán fiataljai azonban nyugati életre vágynak, egy egészen kis szabadságért képesek törvényt is szegni. Jelenleg közel 350 illegális weboldal működik, ám ezek célja elsősorban az ismerkedés és nem feltétlenül a házasságkötés. Az ellenőrző szervek rendszeresen csapnak le ezekre a felületekre.

3. Nemrég létrejött a Tebyan nevű weboldal, ami fiatalokat segítene a házasságkötésben. Ezzel próbálják visszaszorítani a házasságon kívül szexuális kapcsolatokat. Elmondásuk szerint a hagyományos módszereket ötvözik a modernekkel. Régen a legtöbb család párkeresőkön keresztül házasította ki a gyermekeit, akik felkutatták nekik a megfelelő társat. A Tebyan hasonló szisztéma szerint működik, csak éppen online. A weboldalra regisztrálóknak részletes kérdőíveket kell kitölteniük, interjúkon vesznek részt, majd a procedúra végeztével a profiljukhoz kapcsolt párkereső kiválasztja a számukra ideális jelöltet. A család pedig a teljes folyamatot figyelemmel kísérheti.


4. Jogok a házasságon belül: Nők csak bíróság előtt válhatnak el, míg a férfinek elég szóban kinyilatkoztatni ezt a szándékát. Ha a férj nem hajlandó válni, a feleségnek bizonyítania kell, hogy a férjét több, mint öt év börtönre ítélték, mentális beteg, bántalmazó vagy szenvedélybeteg. Egy 1992-es törvény azonban lehetővé teszi a nők számára, hogy tartásdíjat követeljenek, ha a férjük kezdeményezi a válást. A férjnek kötelessége legalább olyan anyagi körülmények között eltartania a feleségét, ahogyan a szülői házban élt. Az iráni nőknek nem kell dolgozniuk, de ha mégis munkát vállalnak, a fizetésük csak az övék, a háztartás költségeiben ritkán vállalnak részt. A házassági szerződések nagyon részletesek. Meghatározzák, hogy a férjnek milyen típusú, márkájú autót kell biztosítania a feleségnek, azt hány évente kell lecserélnie, illetve a szerződés kitérhet a közös ingatlan méreteire, valamint arra, hogy a férfi vásárol-e külön lakást a feleségnek. Ezek a pontok teszik lehetővé, hogy egy esetleges válás után is biztosított legyen a feleség jövője. Nem ritka, hogy az asszony jár a nagyobb, drágább kocsival, jó, ha heti egyszer főz, a férj pedig éjjelig dolgozik, hogy fenntartsa a szerződésben vállalt anyagi színvonalat.

Az is előfordul, hogy külön összeget állapítanak meg, amit a férj a szexuális együttlétek után köteles fizetni a feleségének.

26 megtekintés0 hozzászólás