Tíz éves kisfiúk, akik szexrabszolgák Afganisztánban

Frissítve: márc. 26.

Figyelem, a tartalom megrázó lehet!


Szégyen és hallgatás: ennek a két szónak elkerülhetetlen az említése, amikor a bacha bazi-jelenségről beszélünk. A „bacheh” fiút, gyereket jelent perzsául, a „bazi” pedig játékot. Ezek összetételéből alakult ki a „bacha bazi” (play boy) szlenges kifejezés, amit Afganisztánban és Pakisztánban előszeretettel alkalmaznak erre a bevett gyakorlatra.

Ezeket a „dancing boys” (táncoló fiúk) néven is emlegetett gyerekeket, sokszor a saját családjuk bocsátja áruba, hogy így biztosítsák anyagi boldogulásukat. A jelenség évszázados múltra tekint vissza. A társadalom gazdag és befolyásos férfitagjai behálózzák a bájos, lányos jegyekkel rendelkező kisfiúkat, majd taníttatás és egy szebb jövő reményében kiragadják őket a szülői házból. A gyerekek dolga többnyire abból áll, hogy a férfi nézők szórakoztatására, női ruhában és sminkben táncolnak. Nem ritka, hogy a partikon kézről-kézre adják a kisfiúkat, rangos katonák és politikusok szexuális vágyainak kielégítésére kényszerítve őket.

Amint pubertás korba lépnek a gyerekek vagy pelyhedzeni kezd az álluk, gazdájuk szélnek ereszti őket, anyagi támogatásban pedig nem reménykedhetnek.

A Talibán uralma előtt nem volt senki, aki felemelte volna a hangját a gyakorlat ellen. Igazhívő mudzsáhidok és a rendőrség magasrangú ezredesei vettek részt a táncpartikon. Nem állt érdekükben megszüntetni a pedofília ezen formáját. Az áldozatok a mai napig nem mernek segítséget kérni, a saját szerepüket övező szégyen és megaláztatás miatt.


A legtöbb elkövető maga is lelkes iszlámhívő, hiába tiltja a vallás szigorúan a homoszexualitást. Azzal védekeznek, hogy mivel nem szerelmesek ezekbe a kisfiúkba, - csak szexuális játékszerként használják őket - nem követik el a szodómia bűnét.

Hiába illegális és üldözött cselekedet ez, Afganisztánban még mindig találni példát a „bacha bazi” jelenségére. Sokan nem is egy, hanem több fiút tartanak a saját szórakoztatásukra.

De mi áll a gyakorlat kialakulásának hátterében? A nemek szegregációja miatt, a férfiaknak szinte lehetetlen házasságon kívül kontaktusba lépniük nőkkel. Ez sajnos kedvez a bacha bazi terjedésének. Afganisztánban a nők nem táncolhatnak nyilvánosan, ezért feminin kisfiúk játszák el a szerepüket. A jelenség a nők társadalmi helyzetét is veszélyezteti, az erőszak elszenvedőinek pedig maradandó pszichés problémákkal kell megküzdeniük.


Ti hallottatok már a bacha baziról?

21 megtekintés0 hozzászólás